נהיגה בשכרות

נהיגה בשכרות

כיצד להתנהג במידה ונתפסתי בנהיגה בשכרות

כולנו מכירים את הסלוגן שהפך למשפט בסיסי בכל בית, ובכל ערב בילויים. אם שותים לא נוהגים. אין ספק שהנהיגה בשכרות מסוכנת וכל נהג בישראל מודע היטב להשלכות ההחלטה להתיישב מאחורי ההגה עם אלכוהול בדמו. לצד הסכנה לנהג, לנוסעים האחרים ולכל מי שייקרה בדרכו, גם הקנסות הגבוהים, פסילת רישיון הנהיגה והענישה הכבדה שבצידה, הם אמצעי הרתעה, או לפחות הם שואפים להיות כאלה. עם זאת, נהגים רבים בוחרים בכל זאת לנהוג לאחר ששתו כוס יין אחת, חצי כוס בירה או צ'ייסר בתחילת הערב, הרבה לפני שהתיישבו על מושב הנהג. אם עשיתם את זה ונתפסתם, כדאי שתדעו מה אומר החוק וגם מה אתם אמורים לעשות בשלב הזה.

מה אומר החוק?

החוק בישראל מגדיר נהג שיכור כאדם שנהג כאשר בגופו כמות של 240 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר ינשוף (290 מ"ג רף ההרשעה). נהג שבדיקת הינשוף העלתה שיש בדמו כמות אלכוהול בריכוז גבוה יותר הוא נהג שעבר על החוק, וככל והוא יורשע בשכרות הוא צפוי להתמודד עם עונשים משמעותיים. פסילה בת שנתיים לפחות, קנס גבוה ובמקרים שונים גם מאסר על תנאי (או מאסר בפועל), כל אחד מאלה הוא עונש אפשרי לעבירה מהסוג הזה. כמובן שרצוי להימנע משתיית אלכוהול לפני שאתם מתניעים את הרכב, ולמען בטיחותכם עוד לפני שאתם דואגים לכיסכם או לשלום רישיון הנהיגה שלכם. אם בכל זאת הוספתם לכוס היין ששתיתם במהלך הארוחה גם צ'ייסר או תוספת יין, לפחות כדאי שתדעו שיש גם דרך לנסות ולערער על העונש שנקבע לכם.

שיטת המדידה של הינשוף

לפני שנבין איך ניתן לערער על מסקנות הינשוף כדאי להבין איך בדיוק עובד המכשיר הזה. בפשטות, תצטרכו לנשוף אוויר אל הצינורית, וחיישן מיוחד ידגום את האוויר – ויציג מסקנות. באופן כללי נדרשות שתי בדיקות ינשוף לפני שניתן להכריע שהנהג אכן היה שתוי מעבר למינימום המותר בחוק. במידה וקיים פער של עשרה אחוזים או יותר בין שתי הדגימות, המדידה נחשבת למדידה פסולה. במצב כזה ניתן לפסול את הקביעה לפיהם נהגתם בשכרות. מסיבה זו חשוב להתייעץ עם עורך דין תעבורה שיידע לשאול את השאלות הנכונות ולאתר ליקויים בתהליך המדידה ובפעולות נוספות שנעשו במהלך האכיפה שיש בהם בכדי לסייע לכם בהשגת הסדר מקל ועונש מופחת.

אז מה עושים?

אם נתפסתם נוהגים בשכרות מומלץ לפנות מיד להתייעצות עם עורך דין התמחה בעבירות מהסוג הזה. בעוד יש עבירות תנועה שלא תמהרו לערער עליהן, זו בוודאי לא עבירה פשוטה. נהג שמודה כי נהג בשכרות מתמודד עם השלכות לא פשוטות, כאמור. בהנחה שרישיון הנהיגה חשוב לכם ושאתם לא רוצים להסתכן בענישה חמורה (לרבות מאסר), התייעצו עם עורך דין. שתפו אותו בכל פרטי המקרה ובכל המידע הקיים, וקבלו את עצתו כיצד לפעול. כך תוכלו לדעת בדיוק מה הזכויות והחובות שלכם, מה האפשרויות העומדות בפניכם ומה המשמעויות של כל צעד שבו תבחרו.

בחירת עורך הדין

ייעוץ משפטי הוא, כאמור, צעד מומלץ וחשוב. עם זאת, חשוב לזכור שלא כל עורך דין – מקצועי ככל שיהיה – הוא האדם הנכון לטיפול במקרה שלכם. כך, גם אם השכן הוא עורך דין מצוין לדיני משפחה או חוזים, לא בטוח שיש לו את הכלים המקצועיים לעזור לכם במקרה הזה. מנגד, עורך דין תעבורה בעל ניסיון וידע מקצועי מכיר טוב יותר את החוק, את התקנות, את הפרצות הקיימות בו וגם את התקדימים שיוכלו לשרת אתכם בצורה טובה יותר כדי להשיג הקלה משמעותית בעונש, למנוע את שלילת הרישיון או לכל הפחות, לקצר את משך זמן שבו תתניידו ללא הרכב הפרטי שלכם.